vineri, 31 decembrie 2010

Batuta ursilor-obicei traditional de Anul Nou

Tocmai am primit un grup de tineri mascati in ursi care au jucat o ...batuta a ursilor cu multe strigaturi si joc specific  ,ce ne-a umplut casa de bucurie si ne-a intarit speranta ca obiceiurile si traditiile populare inca se mai pastreaza,in pofida vremurilor dificile pe care le traim.
Acest obicei este specific zonei Moldovei si Bucovinei,obiceiul fiind transmis din vechime,incepand de la geto-daci,pentru care ursul era considerat animal sacru.
Costumele au mai suferit modificari,sunt putini care mai pastreaza capul de urs impodobit cu ciucuri rosii si blanurile naturale.Tanarul care joaca ursul nu are voie sa dezbrace costumul pana la trecerea in Noul an.
Jocul ursilor este foarte spectaculos,la comanda ursarilor ursii joaca in cerc,se tavalesc,in final mor si reinvie -in traditie semnificand hibernarea si revenirea la viata la venirea primaverii.
De asemenea jocul lor este insotit de strigaturile ursarilor,pline de miez si de intelepciune,si in final urari pentru gazde,in prag de An Nou.

Niciun comentariu: