luni, 20 decembrie 2010

Ganduri de Craciun

Poate a fost o intamplare ca am scris primele randuri ale acestui blog in apropierea Craciunului.Ce poate fi mai frumos decat aceste clipe minunate.Nu va promitem fraze inteligente,savante,ci ganduri simple,venite din suflet,dintr-o casa de romani in care incep pregatirile de sarbatoare.
Pregatim scutecele Domnului-turtele traditionale,cu nuca,cu julfa,cum prefera fiecare.Bunica facea turte cu nuca,mama i-a urmat traditia,si eu,ca o nepoata care si-a iubit bunica enorm,Dumnezeu sa O odihneasca in Pace , ii voi urma sfaturile.
Joi ne apucam sa pregatim tocatura  de sarmale,fierbem piftia de curcan,sau de afumatura,si facem cozonac.Ce poate fi mai placut decat sa intri in casa si sa miroase a cozonaci pufosi,abia scosi din cuptor,a sarmale fierte in cuptor in oala de lut.
In ultima vreme ,meniul de Craciun a devenit din ce in ce mai complicat : salate de Boef,sau a la Russe,salata Olandeza,si multe altele.Nu spunem ca nu sunt bune,dar noi suntem mai simpli si practici,si urmam traditia.
La noi de Craciun se mananca aperitiv: cas de oaie,pastrama de oaie sau porc,caltabos,toba,lebar,apoi o piftie delicioasa cu mamaliguta calda,sarmalute,si ca desert cozonac.
Lasam pe a doua zi de Craciun tortul fondant pe care m-am gandit sa-l fac anul asta.
Ne gandim si la cadouri,ce sa luam la parinti,la prieteni,la nepoti si fini?In societatea nostra moderna caracterizata de bunastare, in care majoritatea oamenilor au mai mult decat le este sufficient, adesea nu mai stim ce sa le daruim celor dragi de ziua lor de nastere sau de  Craciun. Exista unii oameni - mai ales aceia care au de toate - pe care nu-i mai poti bucura daca le faci un cadou "obisnuit". In magazine si centre comerciale abia daca mai poti gasi ceva care sa le placa intr-adevar. As incerca sa va  dau o sugestie.
Cadoul pe care vreau sa il propun s-ar putea sa nu fie prea scump si sa nu se incadreze in "ultima moda". Va  asigur, insa, de un fapt: in mod sigur nu veti da gres cu el! Este un cadou de mare valoare, desi nu costa nimic. Nu poate fi pierdut, nici uitat. Nu veti avea probleme nici cu marimea. Se potriveste la orice statura, la orice varsta si este pe toate gusturile. Acest cadou ideal esti chiar tu. In efortul de a-ti maturiza  caracterul, nu uita cat de valoros este altruismul.
Asadar, propunerea mea este urmatoarea: Daruieste-te pe tine insuti! Daruieste-i celui care are nevoie de tine o ora din timpul tau. Trimite celui intristat si apasat cateva cuvinte de mangaiere. Fa o vizita de incurajare celui pe care il stii doborat la pamant.Cunosti pe cineva bolnav? Du-i acasa un pranz cald. Gaseste un cuvant de compasiune pentru cel care si-a pierdut de curand partenerul de viata. Arata-ti prietenia printr-un gest cat de marunt fata de cineva care pricepe mai greu lucrurile si de aceea este adesea ocolit de ceilalti.
Sarbatori fericite,cu bucurie si sanatate alaturi de cei dragi!

 http://www.youtube.com/watch?v=H7Gg1MmuWK4

Niciun comentariu: