duminică, 26 decembrie 2010

Traditionalii carnati de Plescoi

Plescoi este un sat din judetul Buzau,in Comuna Berca,in zona Subcarpatilor de curbura,pe malul stang al Buzaului.Satul Plescoi este renumit pentru carnatii din carne de oaie produsi aici de cateva generatii,care au adus faima nationala si internationala a acestei localitati.
Producatorii traditionali, din zona Berca - Plescoi , spun ca adevaratii carnati de Plescoi nu se gasesc in supermarket-uri, ci doar in regiunea care i-a consacrat.
Potrivit acestora, adevaratii carnati de Plescoi sunt subtiri, uscati si  iuti  de ...stranuta mâța.Legenda spune ca, demult, in zona dintre dealuri si vadul Buzaului si-a asezat tabara o ceata de haiduci. Ei prindeau oile muntenilor bogati si faceau din ele pastrama si carnati pentru nevoiasii de-aici.
Reteta de baza cuprinde carne de oaie,sau amestec de oaie si vita in proportie de pana la 3: 1,usturoi,ardei iute si cimbru ,dar gustul deosebit este dat de sarea pe care carnea o contine in mod natural-datorita compozitiei solului lutos argilos,vegetatia are o compozitie mai mare in sare.
Nu in ultimul rand,mestesugul satenilor din Plescoi si reteta pastrata si transmisa din generatie in generatie ne fac sa cautam si sa mancam cu pofta deliciosii carnaciori de Plescoi.

Niciun comentariu: